I-8 Svilengrad–Kapitan Andreevo Yolunda 12 Ton Sınırı

Bulgaristan’da I-8 Svilengrad–Kapitan Andreevo Yolunda 12 Ton Üzeri Araçlara Kısıtlama
Bulgaristan’da Türkiye sınırına ulaşım sağlayan I-8 Svilengrad–Kapitan Andreevo yolunda 12 ton üzerindeki araçlara uygulanan trafik kısıtlaması devam ediyor. Köprü yapısında meydana gelen hasar nedeniyle ağır araçlar alternatif güzergâha yönlendiriliyor. Hafif araç trafiği ise kontrollü şekilde devam ediyor.
Bulgaristan Karayolu Altyapı Ajansı’nın (API) 29 Eylül 2026 tarihli güncel yol durumu bilgisine göre kısıtlama, I-8 yolu üzerinde Svilengrad ile Kapitan Andreevo arasındaki 363+350 ile 379+800 kilometreleri arasını kapsıyor.
Özellikle Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye seyahat edecek sürücülerin ve uluslararası taşımacılık yapan ağır vasıta sürücülerinin güzergâhlarını buna göre planlamaları gerekiyor.
12 Ton Üzeri Araçlar I-8 Yolunun Bu Bölümünden Geçemiyor
Yetkililerin açıkladığı bilgilere göre 12 ton üzerindeki motorlu araçların I-8 Svilengrad–Kapitan Andreevo yolunun km 363+350 ile km 379+800 arasındaki bölümünden geçişi kısıtlandı.
Kısıtlamanın nedeni, yaklaşık km 370+640 noktasındaki bir köprü yapısının kaldırım bloğunda meydana gelen çökme olarak açıklandı.
Yol güvenliğinin sağlanması amacıyla ağır araç trafiği hasarlı köprü kesiminden uzaklaştırılıyor ve sürücüler Maritsa Otoyolu üzerinden alternatif güzergâha yönlendiriliyor.
12 Ton Üzeri Araçlar Hangi Güzergâhı Kullanacak?
12 ton üzerindeki araçlar için belirlenen alternatif güzergâh şu şekilde:
I-8 → II-89 → Păstrogor Kavşağı → A4 Maritsa Otoyolu → Kapitan Andreevo Kavşağı → I-8
Buna göre ağır araç sürücüleri I-8 yolundan II-89 yoluna ayrılacak.
Ardından II-89 üzerinden Păstrogor Kavşağı’na ulaşarak A4 Maritsa Otoyolu’na giriş yapacak.
Araçlar Maritsa Otoyolu üzerinden Kapitan Andreevo Kavşağı’na kadar ilerledikten sonra yeniden I-8 yoluna bağlanabilecek.
Güzergâh ters yöndeki trafik için de aynı şekilde kullanılabiliyor.
Otomobiller İçin Yol Kapalı mı?
Hayır. Mevcut resmî bilgilere göre yol tüm araç trafiğine kapatılmış değil.
Hafif araçların km 370+640 civarındaki kesimden geçişi devam ediyor. Ancak köprü yakınında yolun bir şeridinin daraltılması nedeniyle sürücülerin bu bölgede daha dikkatli hareket etmesi gerekiyor.
Özellikle Kapitan Andreevo ve Kapıkule yönüne seyahat eden sürücülerin;
- trafik işaretlerine uyması,
- hızını düşürmesi,
- takip mesafesini koruması,
- şerit daralmasına karşı hazırlıklı olması
önem taşıyor.
Yol üzerindeki trafik düzenlemesi nedeniyle yoğun saatlerde bölgede kısa süreli yavaşlamalar yaşanabilir.
Kısıtlama Hangi Bölgeyi Kapsıyor?
Trafik kısıtlaması Bulgaristan’ın Haskovo bölgesinde bulunan I-8 Svilengrad–Kapitan Andreevo güzergâhını etkiliyor.
Kısıtlamanın uygulandığı kesim:
Başlangıç: km 363+350
Bitiş: km 379+800
Sorunlu köprü noktası: yaklaşık km 370+640
Bu güzergâh, Bulgaristan’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den Bulgaristan’a kara yoluyla seyahat eden araçlar açısından önem taşıyor.
I-8 yolu, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı üzerinden Türkiye’deki Kapıkule Sınır Kapısı’na bağlanan ana güzergâhlardan biri olarak kullanılıyor.
Kısıtlama Ne Zamana Kadar Sürecek?
Bulgaristan Karayolu Altyapı Ajansı’nın güncel yol durumu kayıtlarında söz konusu trafik düzenlemesi için 31 Aralık 2026 tarihi belirtiliyor.
Bu tarih, mevcut resmî kayıtlarda yer alan planlanan süredir.
Ancak yol çalışmaları ve köprünün teknik durumuna bağlı olarak trafik düzenlemesinde değişiklik yapılabilir. Bu nedenle özellikle ağır vasıta sürücülerinin yola çıkmadan önce güncel yol durumunu kontrol etmeleri tavsiye ediliyor.
Türkiye’ye Gidecek Sürücüler Dikkat
Avrupa ülkelerinden Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye seyahat eden sürücüler açısından Svilengrad–Kapitan Andreevo güzergâhı, Kapıkule’ye ulaşan en önemli kara yolu bağlantılarından biri.
Binek otomobiller açısından güzergâh tamamen kapalı olmadığı için normal geçiş devam ediyor. Bununla birlikte köprü çevresindeki şerit daralması nedeniyle sürücülerin dikkatli ilerlemesi gerekiyor.
12 ton üzerindeki araçların ise belirtilen yol kesiminde alternatif güzergâhı kullanması gerekiyor.
Özellikle nakliye ve uluslararası taşımacılık yapan sürücülerin II-89 ve A4 Maritsa Otoyolu üzerinden belirlenen güzergâhı dikkate alarak yolculuk planı yapması önem taşıyor.
Kapıkule ve Kapitan Andreevo Yol Durumunu Takip Edin
Bulgaristan ve Türkiye arasında seyahat edecek vatandaşlarımızın yolculuk öncesinde sınır kapılarındaki ve ana ulaşım güzergâhlarındaki güncel gelişmeleri kontrol etmeleri faydalı olacaktır.
Kapıkule Canlı olarak Kapıkule, Kapitan Andreevo, Bulgaristan yolları, sınır kapıları, trafik düzenlemeleri ve Avrupa’dan Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarımızı ilgilendiren güncel gelişmeleri aktarmaya devam ediyoruz.
Kısa Özet
12 ton üzeri araçlar: I-8’in ilgili kesiminde geçiş kısıtlaması bulunuyor.
Kısıtlanan bölüm: km 363+350 – km 379+800
Hasarın bulunduğu nokta: yaklaşık km 370+640
Neden: Köprü yapısındaki kaldırım bloğunda meydana gelen çökme
Alternatif güzergâh: I-8 → II-89 → Păstrogor → A4 Maritsa → Kapitan Andreevo → I-8
Otomobil ve hafif araçlar: Geçiş devam ediyor ancak km 370+640 civarında şerit daralması bulunuyor.
Mevcut bitiş tarihi: 31 Aralık 2026
Sık Sorulan Sorular
I-8 Svilengrad–Kapitan Andreevo yolu tamamen kapalı mı?
Hayır. Yol tamamen trafiğe kapatılmış değil. Kısıtlama 12 ton üzerindeki araçları kapsıyor. Hafif araç trafiği devam ediyor ancak km 370+640 civarında şerit daralması nedeniyle dikkatli geçiş yapılması gerekiyor.
12 ton üzerindeki araçlar hangi yolu kullanmalı?
Ağır araçlar I-8 üzerinden II-89 yoluna, buradan Păstrogor Kavşağı üzerinden A4 Maritsa Otoyolu’na yönlendiriliyor. Daha sonra Kapitan Andreevo Kavşağı üzerinden yeniden I-8 yoluna bağlanılıyor.
Kapıkule’ye otomobille gitmek mümkün mü?
Evet. Mevcut resmî bilgilere göre binek ve hafif araç trafiği devam ediyor. Ancak hasarlı köprü yakınında bir şerit daraltıldığı için sürücülerin dikkatli ilerlemesi gerekiyor.
Kısıtlama ne zamana kadar geçerli?
29 Eylül 2026 tarihli resmî yol durumu bülteninde kısıtlamanın mevcut bitiş tarihi 31 Aralık 2026 olarak belirtiliyor.
Kaynak: Bulgaristan Karayolu Altyapı Ajansı (API) / Bulgaristan Haber Ajansı (BTA)
Haber Tarihi: 30 Eylül 2026
© Kapıkule Canlı – kapikulecanli.com

